ЖЕНИТЕ ВО КЛУБОТ НА ЛЕКУВАНИ АЛКОХОЛИЧАРИ – “ВИКТОРИЈА”

Бракот може да биде среќен само под овој услов: и едниот и другиот брачен другар мораат за себе да ја одредат како прва должност, оваа незаменлива одлука: сакам да го сакам и да го почитувам тоа срце на кое сум му дозволил да биде господар над моето. Силвио Пелико Не недостатокот на љубов, туку недостатокот […]

НАГРАДА ЗА ВЛОЖЕНИОТ ТРУД

Секое битие расти постепано, а не наеднаш. Не може наеднаш да се научи целата наука. Исто така, не може наеднаш ни гревот да се победи. За човек да стани подобар, има само еден начин: мудро расудување и постојан, трпелив напор.     Чанинг Срамота е за човекот кога му советуваат да се огледа на мравката. А двапати […]

НАДЕЖТА – ТЕМЕЛ ЗА ПОСТИГНУВАЊЕ УСПЕХ

Надежта е последната Божица на која можеш да и се обратиш за помош.   Латинска пог. За апстинентот да постигне успех во борбата со алкохолната болест, потребно е пред себе и пред другите да си постави јасно определена цел. Шансите да се постигне успехот ќе бидат неспоредливо поголеми, ако апстинентот навистина има искрена желба пред себе […]

ХУМАНОСТА НА ДЕЛО

Кога ќе видам човек што греши, си велам себе си дека и сам сум грешел; кога ќе видам страст во некого, си велам себе си дека и јас таков некогаш сум бил. И, на тој начин чувствувам сродност со секого на овој свет и чувствувам дека не можам да бидам среќен, ако не е среќен […]

ЗАТВОРЕН УМ

Речиси секогаш кога ќе погледнеме во себе, ја наоѓаме истата грешка што ја осудуваме кај другите, а ако и не видиме иста таква грешка, да погледнеме подлабоко, па ќе пронајдеме уште поголема.     Толстој Колку побрзо ќе сфатиме дека нашата судбина лежи во нас самите, толку подобро за нас. Среќата можеме да ја најдеме во нас […]

БОРБАТА СО АЛКОХОЛИЗМОТ ВО МАКЕДОНИЈА

Да не дојдев и на светот да не му говорев, не ќе дознаеја дека се грешни. Сега немаат изговор за својот грев. Но, кога го видоа, ме замразија и мене и мојот Отец.     Исус Борбата со последиците од алкохолната болест во нашата држава многу одамна е започната. Уште пред четириесетина години, неколку разумни луѓе ги […]

САМОЗАЛАЖУВАЊЕ

Има моменти кога е дозволено да се премолчи вистината, но неа никогаш не треба да ја замениме со лага.     Св. Августин Кога донесов цврста одлука да истраам во борбата со алкохолното зло, веќе ми беше многу лесно да го најдам одговорот на прашањето: како треба да постапувам во иднина? Сфатив дека никогаш повеќе не смеам […]

АЛКОХОЛОТ – НАЈГОЛЕМА ПРИЧИНА ЗА СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО

Гле, ухватили птицу певачицу, муче је, стежу – ох тешко њој. Јадница пишти, цвркут јој стао,                          а они вичу: “Пој, птицо, пој”.          Державин Потврда дека сум на вистинскиот пат во борбата со алкохолното зло и дека моите размислувања и ставови се исправни е акцијата за сузбивање на семејното насилство, на кое порано се жалеа […]

ПОРАКА ДО МЛАДИТЕ ЛУЃЕ

Истражувај го возвишеното, тежнеј кон возвишеното и ќе го достигнеш возвишеното.    Конфучие Застани! Издигни се низ своето вистинско Јас – скроти се себе си низ своето вистинско Јас. Секогаш заштитен со своето вистинско Јас, ќе живееш во најголема радост, бидејќи твоето вистинско Јас е твој господар, бидејќи твоето вистинско Јас е твоето прибежиште.     Дамапада Почитувани млади […]

ПОСЛЕДИЦИ ОД АЛКОХОЛОТ

Нема убави зборови што можат да го заменат примениот ќотек.     Антун Радиќ Ако човек се напие малку – добар е како овца. Ако се напие малку повеќе – станува храбар како лав. Ако ја премине мерата – агресивен е како тигар. А ако пиењето му стане страст – личи на свиња која се брбешка во […]