РЕЦИДИВ 1 – УЛОГАТА НА ПАТРОНАЖАТА

Можете лесно да убедите човек кој не знае; можете уште полесно да убедите паметен човек. Но, оној кој малку знае, а мисли дека е совршен, ни Господ Бог не може да го убеди.     Латинска поговорка Премногу сум свесен за недостатоците на врстата на која и припаѓам да би се лутел на кој било најзин член. […]

РАНИ ВО СРЦЕТО

Детето е половина мајмун, половина ангел. Колку треба да се издигнува и колку да се спушта, додека да стане човек?     Јозеф Еотвос Дали знаете кој е најсигурен начин, со кој можете да го турнете своето дете во несреќа? Дозволете му да направи се што ќе посака.     Русо Пред неколку денови, на покана од терапевтот г-ѓа […]

ЛИБЕРАЛЕН ПРИСТАП ВО ЛЕКУВАЊЕТО НА АЛКОХОЛНАТА БОЛЕСТ

Кој е слободен? Само мудрецот кој знае да владее со себе, кој не се плаши од сиромаштијата, оковите и смртта, кој знае да им пркоси на страстите и ги презира славата и почестите.     Хорацие Ми рекоа: “Ако најдеш заспан роб, не буди го – можеби сонува за слободата.” Јас им одговорив: “Ако најдеш заспан роб, […]

МУДРОСТИ

АЛКОХОЛИЗАМ – Тие што немаат посебни способности, обично се фалат дека се големи пијаници.   Шандор Петефи -Лоша е таа куќа во која успехот се прославува со чаша, а тагата се растерува со флаша.   Бугарска пог. – Во водата е лесно да потоне, во виното уште полесно.   Латинска пог. – Секој крчмар го сака пијаницата, но […]

ИНСТИТУЦИИТЕ – ФАКТОР БРОЈ ЕДЕН ВО БОРБАТА СО АЛКОХОЛНАТА БОЛЕСТ

Меѓу доблестите со кои владарот ја стекнува наклоноста на народот, на прво место се несебичноста и правдата.     Макијавели На човек што прави непрекиден напор, треба да му се помогне.     Гете Помогни му на слабиот, да не би морал после и неговиот товар на себе да го земеш.     Румунска пог. Паметни, добри, талентирани млади луѓе, пред […]

НА ДОБРОТО ВРАТИ СО ДОБРО!

Nulla pericula me deterrebont, guoninus amicis adsim -Никакви опасности не ќе ме одвратат, да не им помагам на пријателите.     Латинска пог. Donec eris sospes multos numerabilis, tempora si fuerint nubila, solus eris – Додека ќе бидеш среќен, ќе имаш многу пријатели, а ако настанат лоши времиња, ќе бидеш сам.   Латинска пог. Кога алкохоличарот, после сите […]

ДА ГО ПОСЛУШАМЕ ЧОВЕКОТ ОД ОГЛЕДАЛОТО

Кога ќе се угасни светлоста на твојот духовен живот, темна сенка на твоите телесни желби ќе падне на твојот пат. Чувај се од таа страшна сенка: светлоста на твојот дух не може да го уништи тој мрак, се додека од твојата душа не ги истераш желбите на телото.    Браманска мудрост Секој човек може да биде […]

НИШТО НЕ СЕ СЛУЧУВА САМО ОД СЕБЕ

Никогаш нема да ја поправи својата положба оној, кој го менува само местото, а не животот и навиките.     Франциско Квеведо Ако си успеал да одиш по вода, не си станал ништо повеќе од една сламка. Ако си успеал да леташ во воздухот, не си станал ништо повеќе од една птица. Но, ако си ги победил […]

ДА СЕ ПОЧИТУВАМЕ И СОРАБОТУВАМЕ ПОМЕЃУ СЕБЕ

Слични со мене се околу мене; и јас сум сличен со нив. Идентификувајќи се со другите, мудриот човек не прави зло, ниту е причина за злото.     Староиндиски запис Во нашиот изопачен свет општите слабости и маани повеќе придонесуваат за меѓусебно зближување, од сите поуки на филозофите и теолозите.     Халифакс Откако ќе ги осознаеме нашите грешки […]

ДА ГО ОТВОРИМЕ СРЦЕТО

Говорат: треба да се спасува душата. Да се спасува може само тоа што може да пропадне. Душата не може да пропадне затоа што таа единствено постои. Не е потребно да се спасува душата, туку треба да ја прочистиме од тоа што ја помрачува, што ја погани. Душата треба да се просветли, за да може Бог се […]