МОЕТО ДЕТСТВО

% Роден сум 1956 година во Република Македонија, во градот Прилеп, како второ од четирите деца на моите родители, Марија и Славе Петрески. Брат ми е девет години помал од мене, а со сестрите послабо комуницирав, така што поголемиот дел од денот го поминував во играње, со врсниците од поблиската околина. Живеевме во трошна куќа, […]

ИСПОВЕД – ВОВЕД

Почитувани пријатели, сите Вие кои ќе ја отворите оваа страна. Во наредниот период ќе Ви презентирам дел од мојата прва книга “Исповед на еден алкохоличар”, со цел поблиску да се запознаете со мојот животен пат, пред се да се запознаете со уништувачката моќ на алкохолот и со непобитната вистина, дека спас од пеколниот алкохолен лавиринт постои. […]

ДА БИДЕШ ТРПЕЛИВ, ТОА ЗНАЧИ ДА МИСЛИШ

Нашата мисла, добра или лоша, не носи во рајот или во пеколот, не на небото ниту под земјата, туку во овој живот.      Лиси Малори Многу е полесно да го забраниш туѓото мислење, отколку да го одбраниш своето.                                                                                              Владимир Булатовиќ – ВИБ Секој апстинент треба да ја пронајди вистинската смисла на животот, да научи како […]

МУДРОСТИ – СИРОМАШТИЈА

– Ви велам, кога несреќата би навалила на милионерот, тоа би било како кога куче ќе залае на слон.        Јохан Нестрој – Богатството не ги смалува човековите грижи и не ги теши човековите срца.       Тибул – Богат е онј кој е задоволен од својата судбина.       Цицерон – Големото богатство е големо ропство.       Сенека – Голем […]

АЛКОХОЛОТ ОСТАВА ДЛАБОКИ РАНИ ВО СРЦЕТО

Детето е половина мајмун, половина ангел. Колку треба да се издигнува и колку да се спушта, додека да стане човек?     Јозеф Еотвос Дали знаете кој е најсигурен начин, со кој можете да го турнете своето дете во несреќа? Дозволете му да направи се што ќе посака.     Русо Пред неколку денови, на покана од терапевтот г-ѓа […]

МУДРОСТИ – БОГАТСТВО

– Блазе си му на сиромавиот без горчина и на богатиот без лошотилок.        Борхес – Блазе на богатите, тие барем имаат со што да ги тешат другите.       Жорж Санд – Не им се восхитувај на луѓето заради богатството кое го имаат, туку заради креативноста и великодушноста со кои тоа богатство го користат.       *** – Тој […]

МУДРОСТИ – РЕЛИГИЈА

– Зошто во ниедна религија како прва заповед не е: Работи?         Бертолд Авербах – Има многу религии, но моралот е еден.      Раскин  Према старата религија, атеист е оној кој не верува во Бога. Новата религија вели: атеист е оној кој ја изгубил верата во самиот себе.        Вивекананда – Атеистите не мораат да бидат чесни: нема […]

КЛУБ НА ЛЕКУВАНИ АЛКОХОЛИЧАРИ

Кога би сакал ова дрво да го затресам со своите раце, тоа не би можел. Но ветрот, кој што не го гледаме, го мачи и го витка како што сака. Најлошо не виткаат и не мачат невидливи раце.        Ниче Сонцето не чека да ја распостели својата светлина и топлина. И ти, исто така, прави добри […]

МУДРОСТИ – БОГ

– Бог е во сите луѓе, но сите луѓе не се во Бога; оттаму се и нивните страдања. Рамакришна – Не можам да сфатам како човек може да гледа во небото и да рече дека Бог не постои.                                                                                                                             Џером – Две работи ми велат дека Господ постои: ѕвезденото небо над мене и моралните закони […]

ЉУБОВ И ЧОВЕКОЉУБИЕ

Никој не може да знае се, а срамотно и штетно е да се претвараш дека го знаеш и тоа што не го знаеш.       Толстој Tempora mutantur et nos mutamur in illis – Времињата се менуваат и ние се менуваме во нив.       Латинска поговорка Биди му и ученик и слуга на секој паметен човек, што ќе го […]