ФЕСТИВАЛ

Од пред неколку години градот Прилеп веќе не е обичен, провинциски град, туку модерен, европски град, бидејќи има локална управа со европски манири. Сакајќи да им помогнат, да ги направат посреќни своите сограѓани, притоа вложувајќи огромен труд, градските татковци, по примерот на многу модерни европски градови, на Прилеп му донесоа фестивал. И тоа не каков […]

МУДРОСТИ – ПАРИ

– Таму, каде човекот е број еден – парите се број два. Таму, каде парите се број еден – човекот е број НУЛА.        Ферид Мухиќ – Може ли кој било да се сети кога времињата не биле тешки и кога парите не биле малку. – Господа, со што сте заслужиле толкаво богатство, освен што сте […]

БЛАГОДАРНОСТ

% Кога ќе видиме човек што греши, да се сетиме дека и ние сме грешни, кога ќе видиме страст во некого, да се сетиме дека и ние сме биле такви. На тој начин ќе чувствуваме блискост и сродност со секого на овој свет, ќе чувствуваме дека ќе бидеме многу посреќни ако помогнеме да бидат среќни […]

НЕ Е СТРАШНО АКО ЧОВЕК НЕ ЗНАЕ – СТРАШНО Е АКО НЕ САКА ДА ЗНАЕ

% Многу алкохоличари мислат дека не им е местото во Клуб на лекувани алкохоличари, дека не можат да говорат на начинот на кој говорат луѓето кои подолго време, со години, го посетуваат клубот, дека не можат проблемите предизвикани од алкохолот да ги чувствуваат како нив. Убедени се дека не можат да се залажуваат и дека од […]

А ШТО ПРАВИМЕ НИЕ?

% А што правиме ние? Не само што не правиме ништо за да се уништат условите во кои се создаваат така несреќни луѓе, како што се алкохоличарите, туку само ги одобруваме оние места во кои тие се создаваат. Тие места се добро познати, тоа се: местата за производство и продажба на алкохол – кафеаните, пивниците, […]

ЗАБЛУДИ

% Алкохоличарот гледа дека во неговиот живот ништо не е добро, дека многу работи треба да ги промени. А да го измени човек може само тоа што е исклучиво во негова власт, да се измени себе си. Но, за да може да се измени, алкохоличарот пред се треба да признае дека самиот тој не е […]