ВОСПИТУВАЊЕО – ПРЕВЕНТИВНА ЗАШТИТА

Векот на нашите татковци, кој е веќе полош од векот на нашите прадедовци, не створи нас, уште полоши синови, кои наскоро ќе дадеме уште полошо поколение.     Хорацие Ако си учител на деца или можеби татко, биди им учител со своето однесување и животот.     Латинска пог. Кога самите родители би биле воспитани, тогаш невозможно е да […]

МУДРОСТИ – СИРОМАШТИЈА

– За сите сиромашни држави, карактеристично е тоа што имаат многу празници.   Микеш – Сиромаштијата толку ги понижува луѓето, што прави сирмашните да се срамат од своите доблести.    Вовнарг – На сиромавиот најискрено му помага сиромав.    Анте Дукиќ – Кога сиромав јади пиле, едниот од нив е болен.    Еврејска поговорка – Повикот и плачот на […]

ГРИЖА НА СОВЕСТА – КАЕЊЕ

Биди господар на својата волја, а слуга на својата совест.    М.Е.Ешенбах Ќе поминат десетици, можеби стотици години додека не дојде време кога нашите внуци ќе се чудат на нашите казни, така како што и ние денес се чудиме на некогашното спалување на луѓето или мачењата. “Како можеле да не ја видат сета бесмисленост, суровост и штетност […]

МУДРОСТИ – ШТЕДЕЊЕ

– Се уште луѓето трошат пари кои не се нивни, за работи кои не им се потребни, да би ги восхитиле луѓето кои не ги трпат.     Кеј – Расипникот е полош од скржавецот, бидејќи не го троши само своето, туку и туѓото.                                                                                                                 Дидро – … никогаш не позајмувај пари на било кој, освен на […]

УСЛОВ ЗА ЛИЧНА СРЕЌА НА СИТЕ ЛУЃЕ

Почитувани пријатели, сите вие кои сте собрале храброст и мудрост да побарате помош од терапевтите и членовите во Клубот на лекувани алкохоличари, би било интересно и корисно, да размислите и да се запрашате: Дали, ако многу порано знаевте за храмот на спасот, наречен КЛА, многу порано ќе побаравте помош за вашите најмили?           Речиси сите […]

ВРЕДИ ДА СЕ СЛУШНЕ, ВРЕДИ ДА СЕ ЗНАЕ

ДОБРИ ЛУЃЕ, ДОБРА ВИ ВЕЧЕР, НЕКА ВИ Е СРЕЌНА БАДНИКОВАТА ВЕЧЕР. КАКО ШТО БАДНИКОТ ВО ОГНОТ СЕ ЛОЖИ, НЕКА ВО ВАШИОТ ДОМ БОГАТСТВО И СРЕЌА СЕ МНОЖИ. НЕКА СРЕЌНА ЅВЕЗДА НИЗ ЖИВОТОТ ВЕ ВОДИ – ДЕНЕС Е БОЖИК, ХРИСТОС СЕ РОДИ.   ЗА МНОГУ ГОДИНИ НЕКА СЕ БОЖИЧНИТЕ ПРАЗНИЦИ   СО ЉУБОВ ВО БОГА – […]

СРЕЌАТА И АЛКОХОЛИЧАРОТ

         Посебна приказна во пронаоѓањето на среќата во оваа џунгла, наречена свет, се алкохоличарите. Луѓето ги дефинираат алкохоличарите како пропаднати личности, како лоши луѓе кои не заслужуваат никаква помош и внимание. Мислат дека секој алкохоличар самиот е виновен за состојбата во која се наоѓа и никој не помислува: дали има и колкава е неговата вина? […]

НАЈУБАВА НАГРАДА

– Среќата му нуди најубава награда на оној кој радосно работи, кој се радува на своето дело. Значи, треба да работиме така да нашите дела бидат од корист и благодат за што поголем број луѓе, да се однесуваме така што нашето однесување може да биде прифатено и да стане општ принцип на однесување. Ако човекот […]