МУДРОСТИ – ПЛАЧ, СОЛЗИ

– Кога ќе ти биде тешко – плачи, но нека твоите солзи не капат на земјата, можат да ја извалкаат.     Алжирска поговорка – Ако рониш солзи затоа што не ги гледаш ѕвездите, ти ни сонцето нема да го видиш.     Тагоре – Без причина човек може да се насмее, но не и да заплаче.     Арапска поговорка […]

КАКО ДА ИМ ПОМОГНЕМЕ НА АЛКОХОЛИЧАРИТЕ

 Нека смиреноста ја победи лутината, нека доброто го совлада злото, нека грабливецот го заситат дарови, нека лажливецот го надмудри вистината – о, нека на омразата преку љубовта и дојде крајот.     Буда         Како можеме најлесно и најсигурно да им помогнеме на алкохоличарите? Треба сите ние да ја признаеме нашата вина за несреќната состојба на многу […]

МУДРОСТИ – БОЛЕСТ

– Позади радоста и смеата може да се крие груб, лош и неосетлив човек, но позади болката секогаш стои само болка.     Вилд – Човекот во несреќата поднесува само една болка – болката на другите.     Лериш – Да сакаш да го избегнеш неизбежното, значи да ја зголемиш својата болка.      Чуан Це – Кој пелин пиел, не знае што […]