АЛКОХОЛОТ – НАЈГОЛЕМАТА ПРИЧИНА ЗА СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО

Потврда дека сум на вистинскиот пат во борбата со алкохолното зло и дека моите размислувања и ставови се исправни, е акцијата за сузбивање на семејното насилство, на кое порано се жалеа само понекои и само понекогаш, а денес тоа стана општа појава. По примерот на многу цивилизирани држави, борбата против семејното насилство, конечно започна и […]

МУДРОСТИ – БОРБА

– Подобро е да се бориш и битката да ја загубиш, отколку никогаш да не се бориш.    Хегел – Кога сите други средства ќе останат без плод, праведно е да се потегне мечот.     Гуру Нанак – “Cum omnibus pacem, adversus vitia bellum” – Со сите мир, а војна против неправдата.     Латинска поговорка – “Si cupias […]

ПОРАКА ДО МЛАДИТЕ ЛУЃЕ

Истражувај го возвишеното, тежнеј кон возвишеното и ќе го достигнеш возвишеното.    Конфучие Застани! Издигни се низ своето вистинско Јас – скроти се себе си низ своето вистинско Јас. Секогаш заштитен со своето вистинско Јас, ќе живееш во најголема радост, бидејќи твоето вистинско Јас е твој господар, бидејќи твоето вистинско Јас е твоето прибежиште.     Дамапада           Почитувани […]

МУДРОСТИ – СĖ ЗА ЗДРАВЈЕТО

– Помеѓу слободата и здравјето сличноста е во тоа, што нивната вредност ја осознаваме, дури откако ќе ги изгубиме.     Бекон – Пред да удриш, запрашај се: колкава болка стои позади твојата тупаница?    Сартр – Една половина од животот човекот го поминува губејќи го здравјето, а другата половина трудејќи се да го врати.     Леонардо Да Винчи […]

ПОСЛЕДИЦИ ОД АЛКОХОЛИЗМОТ

Нема убави зборови што можат да го заменат примениот ќотек.     Антун Радиќ Ако човек се напие малку – добар е како овца. Ако се напие малку повеќе – станува храбар како лав. Ако ја премине мерата – агресивен е како тигар. А ако пиењето му стане страст – личи на свиња која се брбешка во […]

МУДРОСТИ – ЗДРАВЈЕ, ЛЕКАР

– Здравиот човек има стотина желби, а болниот само една – да биде здрав.     Нар.пог. – Здравјето во толкава мера ги надминува своите надворешни благодети, така да здравиот просјак е посреќен од болниот крал.     Шопенхауер – Не ги делам луѓето на здрави и болни, туку на добри и зли човекови суштества.     Др.Савиќ – Лекарите непрекинато […]