НАДЕЖТА – ОСНОВАТА НА КОЈА СЕ ТЕМЕЛИ УСПЕХОТ ВО БОРБАТА СО АЛКОХОЛНАТА БОЛЕСТ

За апстинентот да постигне вистински успех во борбата со алкохолната болест, потребно е пред себе и пред другите, да си постави јасно определена цел, за чие остварување ќе биде спремен сė да направи. Шансите да се постигне успехот ќе бидат неспоредливо поголеми, ако апстинентот навистина има искрена желба пред себе и пред другите, да докаже, […]

МУДРОСТИ – МИР

– Треба да се сочува мирот во секоја прилика, дури и кога ќе се случи нешто непријатно, бидејќи сé што се случува има своја причина, своја потреба и, над сé, има своја поука.     Учител по јога – Години со голем напор се потребни за да се постигне мир, а само еден миг за да се […]

САМОЗАЛАЖУВАЊЕ

Има моменти кога е дозволено да се премолчи вистината, но неа никогаш не треба да ја замениме со лага.             Кога донесов цврста одлука по секоја цена да истраам во борбата со алкохолното зло, веќе ми беше многу полесно да го најдам одговорот на прашањето: како треба да постапувам во иднина? Сфатив дека никогаш повеќе […]

БОРБАТА СО АЛКОХОЛИЗМОТ ВО МАКЕДОНИЈА

Да не дојдев и на светот да не му говорев, не ќе дознаеја дека се грешни. Сега немаат изговор за својот грев. Но, кога го видоа, ме замразија и мене и мојот Отец.     Исус         Борбата со последиците од алкохолната болест во нашата држава многу одамна е започната. Уште пред четириесетина години, неколку разумни луѓе […]

МУДРОСТИ – РЕВОЛУЦИЈА

– Ако некого го победиш со аргументи, тоа сеуште не мора да значи и дека си победил.     Чуанг Цу -Таква е војната – сé што е под неа, брзо старее и пропаѓа. Михајло Лалиќ – Се чудам како луѓето можат да преживеат една битка, без оглед како таа се завршила. Како тоа да не умираат […]

ДА ЈА ПОКАЖЕМЕ ХУМАНОСТА НА ДЕЛО

Кога ќе видам човек што греши, си велам себе си дека и сам сум грешел; кога ќе видам страст во некого, си велам себе си дека и јас таков некогаш сум бил. И, на тој начин, чувствувам сродност со секого на овој свет и чувствувам дека не можам да бидам среќен, ако не е среќен […]

МУДРОСТИ – ВОЈНА

-Битката ја добива оној, кој цврсто одлучил да ја добие.     Талмуд – Да се биде спремен за војна е најдобар начин да се сочува мирот. Вашингтон – Кога богатите војуваат, сиромасите умираат.     Сартр – За време на војната, најбучните патриоти стануваат најголеми профитери.     Бабел – Војната истовремено ја открива и силата и слабоста на еден народ. […]

ЗАТВОРЕНИОТ УМ КАЈ АЛКОХОЛИЧАРИТЕ

Речиси секогаш кога ќе погледнеме во себе, ја наоѓаме истата грешка што ја осудуваме кај другите, а ако и не видиме иста таква грешка, да погледнеме подлабоко, па ќе пронајдеме уште поголема.     Толстој Колку побрзо ќе сфатиме дека нашата судбина лежи во нас самите, толку подобро за нас. Среќата можеме да ја најдеме во нас […]