СООЧУВАЊЕ

Бранителот, кој дотогаш неподвижно седеше, со наведната глава над масата, наеднаш скокна и силно извика: “Јас сум виновен, поради мојата негрижа овој човек замина во пеколот, тој е мое, само мое дело. Во длабината, во најголемата длабина на душата, знам дека постапував свирепо со него. Потполно сум свесен за моите постапки и за нив се […]

СОНОТ НА СОВЕСТА

Пред извесно време сонував чуден и страшен сон. Како да се наоѓав во голема судница, во која имаше многу луѓе. Ми изгледаа познато, но иако се трудев, не можев точно да препознаам ниеден од нив, бидејќи луѓето, кои се наоѓаа во судницата, беа некако чудни, бледи, со искривени, изобличени лица. Судиите нервозно ги смируваа, а […]

ОДГОВОРНОСТ

Плашејќи се од болката, што доаѓа при решавањето на проблемите, речиси сите луѓе, во помала или поголема мера, настојуваат да ги избегнуваат, надевајќи се дека тие сами од себе ќе се решат, ќе исчезнат, дури честопати се однесуваат, како проблемите воопшто да не постојат. На секој разумен човек му е потполно јасно, дека проблемите нема […]

МУДРОСТИ – БРАЧНА ЗАЕДНИЦА

– Да се ожениш значи своите права да ги преполовиш, а должностите да ги удвоиш. Шопенхауер – Бракот е единствена авантура достапна на кукавиците. Волтер – Ако се плашиш од осаменост – не жени се. Чехов – Земете жена која не верува во тоа што го гледа. Валери – Светот би бил посреќен кога сите […]

ГОЛЕМА НАГРАДА ЗА ВЛОЖЕНИОТ ТРУД

Голема награда за апстинентот е личното задоволство, од постигнатиот успех во лекувањето од алкохолната болест. Сепак, најголема награда за секој, кој успеал да ја победи алкохолната болест, секако е задоволството и среќата, кои ќе ги почуствува во секој момент, со секој поглед на среќните и задоволни лица на своите најмили. Апстинентот има шанса да излезе […]

МУДРОСТИ – СОПРУГА

– Институцијата, во која жените најчесто заземаат раководна позиција е – бракот. *** – Од сите сериозни работи во животот, бракот е најсмешен. Бомарше – Во бракот се среќни само оние, кои немаат фантазија. Менцкен – Подобро е цела ноќ да престоиш на една нога, отколку со ламја да одиш во постела. Тејлор – Не […]

ДА БИДЕШ ТРПЕЛИВ, ТОА ЗНАЧИ ДА МИСЛИШ

Кога ќе го направиме првиот чекор и ќе донесеме цврста одлука да апстинираме, прво што треба да направиме е да ја пронајдеме вистинската смисла на животот, да научиме како да го живееме својот живот, како да ја користиме снагата на својот разум. Никогаш нема да го пронајдеме својот мир, своето место под Сонцето, кое Бог […]

МУДРОСТИ – БРАК

– Не недостатокот на љубов, туку недостатокот на пријателство ги создава несреќните бракови. Ниче – Треба да се ожениш со таква жена, која би ја зел за пријател – да е машко. Жилберт – Добро отвори ги очите кога ќе се жениш, а дури потоа затвори ги. Сомерсет Мом – Кога жената ќе се омажи […]