ИЗОПАЧЕН СВЕТ

Секое време се препознава по настаните што го одбележуваат неговиот календар, а за паметење ќе останат само ликовите на оние малкумина, кои дале свој придонес за општото добро на човештвото, направиле такви дела со кои помогнале да се подобри животот и живеењето, на што поголем број луѓе. Со минување на

ИНСТИТУЦИИТЕ – ФАКТОР БРОЈ ЕДЕН ЗА УСПЕХ ВО БОРБАТА СО АЛКОХОЛНАТА БОЛЕСТ

Не е најдобар владар оној, кој најмногу работи, туку оној кој им овозможува на другите со успех да работат. Меѓу доблестите со кои владарот ја стекнува наклоноста на народот, на прво место се несебичноста и правдата.     Макијавели На човек што прави непрекиден напор, треба да му се помогне.     Гете Помогни му на слабиот, да не […]

НА ДОБРОТО ТРЕБА ДА ВРАТИМЕ СО ДОБРО

Луѓето се создадени едни за други, па затоа, или поучи ги или поднесувај ги. Аурелие Nulla pericula me deterrebont, guoninus amicis adsim -Никакви опасности не ќе ме одвратат, да не им помагам на пријателите.     Латинска пог. Donec eris sospes multos numerabilis, tempora si fuerint nubila, solus eris – Додека ќе бидеш среќен, ќе имаш многу […]

ДА ГО ОТВОРИМЕ НАШЕТО СРЦЕ

Говорат: треба да се спасува душата. Да се спасува може само тоа што може да пропадне. Душата не може да пропадне затоа што таа единствено постои. Не е потребно да се спасува душата, туку треба да ја прочистиме од тоа што ја помрачува, што ја погани. Душата треба да се просветли, за да може Бог […]

ДА ГО ПОСЛУШАМЕ ЧОВЕКОТ ОД ОГЛЕДАЛОТО

Кога ќе се угасни светлоста на твојот духовен живот, темна сенка на твоите телесни желби ќе падне на твојот пат. Чувај се од таа страшна сенка: светлоста на твојот дух не може да го уништи тој мрак, се додека од твојата душа не ги истераш желбите на телото.    Браманска мудрост Секој човек може да биде […]

ДА НАУЧИМЕ ДА ГИ ПОЧИТУВАМЕ ПРАВИЛАТА ЗА БОРБА СО АЛКОХОЛНАТА БОЛЕСТ

Ако по трнливиот пат низ џунглата на животот ве водат добрината, толеранцијата и трпението, ќе си помогнете себе си и на другите. Навиката не можеш едноставно да ја фрлиш низ прозорец, туку треба полека и внимателно да се спушта по скалите.     Твен Кога на мојата врата напишав: “Оставете ги своите навики и традиции пред да […]