РАЗЛИЧЕН ПРИСТАП ВО ЛЕКУВАЊЕТО НА АЛКОХОЛИЗМОТ

Кој е слободен? Само мудрецот кој знае да владее со себе, кој не се плаши од сиромаштијата, оковите и смртта, кој знае да им пркоси на страстите и ги презира славата и почестите.     Хорацие Ми рекоа: “Ако најдеш заспан роб, не буди го – можеби сонува за слободата.” Јас им одговорив: “Ако најдеш заспан роб, […]

ПРИЈАТЕЛСТВОТО – СТОЛБ НА КЛУБОТ НА ЛЕКУВАНИ АЛКОХОЛИЧАРИ

Со своите пријатели правам исто како и со своите книги. Би сакал да бидат таму каде ќе можам да ги најдам, но ретко со нив се користам.     Како што ластовицата во лето долетува, а во зимо одлетува, така и неверниот пријател во среќата е на услуга, а штом среќата ќе се промени, тој го остава […]

СТРАВОТИИТЕ ОД АЛКОХОЛНИОТ ПЕКОЛ – ПОТРЕСНА ПРИКАЗНА ЗА СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО

Изворна верзија на една потресна приказна за животот на една пријателка, која ја запознав на netlog страната, за својот живот со алкохоличар. Се надевам дека, кај секој што ќе ја прочита, ќе остане дилемата: дали се морало така да се заврши? Дали не постоел начин да му се помогне на несреќниот човек, заглавен во алкохолниот […]

ДА МУ ПОМОГНЕМЕ НА ПРИЈАТЕЛОТ ПОЛЕСНО ДА ГО НАЈДЕ ПАТОТ ЗА ИЗЛЕЗ ОД АЛКОХОЛНИОТ ПЕКОЛ

Среќаваме многу луѓе кои говорат за слободата, но наоѓаме многу малку кои не го посветиле целиот свој живот на тоа, да себе си си исковаат окови.     Слободни сме толку повеќе, колку поразумно делуваме, а слуги сме толку повеќе, колку повеќе дозволуваме со нас да владеат страстите.     Драг пријателе,           Го напишав овој текст за да го […]

ДЛАБОКИ РАНИ ВО СРЦЕТО

Детето е половина мајмун, половина ангел. Колку треба да се издигнува и колку да се спушта, додека да стане човек?     Јозеф Еотвос Дали знаете кој е најсигурен начин, со кој можете да го турнете своето дете во несреќа? Дозволете му да направи се што ќе посака.     Русо           Пред неколку денови, на покана од терапевтот […]

ИНФОРМАЦИИТЕ ГО ДВИЖАТ НАПРЕДОКОТ НА ЧОВЕШТВОТО

Денес луѓето живеат во состојба каде секојдневно, од разни страни, се бомбардирани со безброј информации, кои претендираат да бидат од корист за нив. Преку печатените и електронските медиуми, посебно преку интернетот, денес луѓето многу лесно и многу брзо можат да ги добијат сите сознанија, кои им се потребни. Библиотеките се преполни со книги, кои за […]

НИШТО НЕ СЕ СЛУЧУВА САМО ОД СЕБЕ

Ако си успеал да одиш по вода, не си станал ништо повеќе од една сламка. Ако си успеал да леташ во воздухот, не си станал ништо повеќе од една птица. Но, ако си ги победил своите страсти, тогаш си станал некој. Не постои поразорна човечка навика од одолговлекувањето, одложувањето да се прекине со алкохолот утре, […]