КЛУБОТ НА ЛЕКУВАНИ АЛКОХОЛИЧАРИ – ХРАМ НА СПАСОТ

%             Веднаш да кажам дека моите први впечатоци од посетата на Клубот на лекувани алкохоличари при Тутунскиот комбинат, беа поразителни. Клубот го посетуваа само неколкумина, доста постари луѓе од мене, за кои, веројатно поради мојата возгордеаност, веднаш помислив дека посетата на клубот за нив е разонода – немаат друга работа, па ете, да го […]

ВИСТИНСКА ОДЛУКА

%             За моја голема среќа, неодговорноста на докторот од нервното одделение, неговата нестручност и ноншалантност, ја поправи мојот матичен лекар Др.Добрица Тинтоска Димеска која, кога ги пишуваше рецептите, забележа дека сум крајно вознемирен. Ми предложи да ми даде десет дена боледување, но со услов да почнам да го посетувам Клубот на лекувани алкохоличари во […]

ПОЧЕТОК СО ЛЕКУВАЊЕ

Пропаѓањето на човекот, без оглед дали тоа е набрзина или полека, со години, тоа е цената што ја бара алкохолот. И, ниту еден негов пријател не може да побегне од плаќањето на тој свој долг. Во тие моменти низ главата постојано се навраќав на стиховите од Волтер: “Кад пропало све је, и изгубљена свака нада, […]

ОГЛЕДАЛОТО НА ВИСТИНАТА

За моја голема среќа, мојата заспана совест едно саботно утро се разбуди сама, без ѓаволот што постојано беше во мене, кој веројатно во тој момент беше успан. Застанав пред огледалото и внимателно се загледав во човекот, кој стоеше наспроти мене и тажно гледаше во страшилото, што некогаш беше човек. Тоа беше првпат откако станав алкохоличар, вистински да […]

ЗОШТО ИЗОСТАНА ПОМОШТА ОД РОДНИНИТЕ И ПРИЈАТЕЛИТЕ?

% Не може да се живее без разум – сопствен или позајмен. Во сите години, додека бев алкохоличар, за мене беше најголема несреќа што никој од моите блиски роднини и пријатели никогаш сериозно, со најдобра намера, не ми пријде и не ме праша: зошто тоа го правам, да ми укаже на моите грешки, да ми помогне […]