МИРОТ ВО ДУШАТА – НАЈГОЛЕМО БОГАТСТВО

Денес гледам колку сум ги малтретирал моите најмили со тоа што од нив секогаш сум барал да имаат доблести кои самиот не ги поседував. Иако сум свесен дека не ќе можам да поправам и да надоместам се што сум погрешил, сепак, се надевам дека Бог ќе дозволи да поживеам доволно, да барем нешто надоместам, да […]

УБАВИНИТЕ НА НОВИОТ ЖИВОТ

Во почетокот воопшто не бев свесен за големата преобразба на мерилата, за вредностите на животот, што се случуваше во мојата напатена душа, ниту пак имав објаснување за новата светлина што го осветлуваше мојот живот. Со помош на колегите од Клубот на лекувани алкохоличари, научив дека во животот на секој човек има нешто, што е многу […]

УТЕХА ЗА ЗАЛУТАНИТЕ

Др.Методија Николоски – Мец е единствен учител, достоен на тоа име, бидејќи во сите нас непрекинато го разбудува духот на слободното мислење и кај апстинентите развива чувство на лична одговорност. Не учи како да ја стекнеме способноста за сигурност во секојдневните активности, а за да се чувствуваме посигурни, помирни и похрабри во животот, дека треба […]

СПАСИТЕЛОТ

Клубот на лекувани алкохоличари “Здрав живот” од Прилеп наликува на каменит свод, чии камења се меѓусебно поврзани. Но, тој ќе се сруши ако над него деноноќно не бдее нашиот вистински пријател, нашиот спасител, нашиот духовен водач, нашиот ангел чувар Др.Методија Николоски – Мец.             Кога зборував за докторите, реков дека целосно сум незадоволен од нив и […]

ПАТОТ ДО ПОБЕДАТА

Денес не се срамам поради тоа што не знаев ништо за работата на Клубот на лекувани алкохоличари и неговата улога во мојата борба со алкохолната болест, но ќе беше голема срамота и голема загуба за мене, ако ништо не сакав и не се потрудев да научам. Со посетата на клубот, го направив првиот правилен чекор, […]

ВИСТИНСКИ ПРИЈАТЕЛИ НАЈДОВ ВО АПСТИНЕНТИТЕ ОД КЛУБОТ

Со помош на колегите од Клубот, со помош на бистриот ум и интелектот, со помош на новите сознанија за алкохолната болест и нејзината уништувачка моќ, што ги добив во Клубот, успеав да ги спречам сетилата да се врзуваат за предмети на уживање. Веќе не ми е потребен алкохол за да се воодушевам, за да се […]

КЛУБОТ НА ЛЕКУВАНИ АЛКОХОЛИЧАРИ – ВИСТИНСКО БОГАТСТВО

Само во Клубот на лекувани алкохоличари и на ниту едно друго место, луѓето ме примија и прифатија таков каков што бев, што е најважно, како рамен на нив. Слични на мене се околу мене, и јас сум сличен на нив. Идентификувајќи се, дружејќи се со тие луѓе, си помагам себе си, им помагам на другите, […]