ИЗОПАЧЕН СВЕТ

Секое време се препознава по настаните што го одбележуваат неговиот календар, а за паметење ќе останат само ликовите на оние малкумина, кои дале свој придонес за општото добро на човештвото, направиле такви дела, со кои помогнале да се подобри животот и живеењето, на што поголем број луѓе. Со минување на времето, делата ќе преминат во […]

БРАЧНА ЗАЕДНИЦА

– Бракот може да биде среќен под овој услов: и едниот и другиот брачен другар, мораат себе да си ја одредат како прва должност, оваа незаменлива одлука: сакам да го сакам и да го почитувам тоа срце, на кое сум дозволил да биде господар на моето. Силвио Пелико – Бракот е хемиски спој во кој […]

БРАК!!!

– Најдобра жена се смета онаа, која би била способна да на своите деца им го замени таткото, кога ќе умре. Гете – Има жени, кои внимаваат на тоа, што нивните мажи им говорат – единствено кога говорат во сон. Саша Гитри – Го замислувам изневерениот маж како говори: “Тоа заради што сум очаен е […]

Не зараснува лесно парчосаното срце!

Се враќав на работното место од разговор за подобро решение за вработување, а  мислите ми беа  топли и полни со надеж за поубава иднина на оние три малечки суштества, што при моето враќање дома ми ја греат душата со искрени прегратки,  и силна како што може да биде само љубовта на децата кон мајката. Слабото […]

ПИТОМИТЕ СЕ ПОДРЕДУВААТ КОН ДИВИТЕ

Вистината за проблемот од пиењето алкохол е многу полесно да се скрие на работното место, отколку внатре во семејството, така што семејните оштетувања кај алкохоличарот „се читаат„ побрзо од оние на работното место. Во првите години на својот проблем од пиењето алкохол, алкохоличарот на работното место, свесен дека има проблем со пиењето, функционира хиперкомпензирано. Алкохоличарот […]

ЕМОТИВНА ИСПОВЕСТ НА ЕДНА НАПАТЕНА ДУША ОД АЛКОХОЛОТ

Г-не Илија, со особено внимание и со солзи во очите, едвај успеав да ја дочитам Вашата исповед. Мојот починат сопруг, роден 54 година, си го уништи животот со алкохол. И покрај сите наши напори, бевме немоќни да го спасиме. Во алкохолниот пекол страдаше тој, а и ние исто така, макар што имаме три мирни, паметни, […]