МУДРОСТИ – ЖЕНСКИ КАРАКТЕР

– Жената може да му стане пријател на мажот по овој редослед: прво познаник, потоа љубовница, па дури тогаш пријател. Чехов – Никогаш жената не е пријател со човек, кој не е мажјак и на кој не му се восхитува, како на машки пол. Јован Дучиќ – За жената изгубената убавина, значи како за скржавиот […]

ИЛИЈА ПЕТРЕСКИ׃ КАКО ДА СЕ ПОБЕДИ КРАЛОТ АЛКОХОЛ

Џек Лондон, големиот писател кој со своите дела ги прослави борбеноста, виталноста, силната волја да се истрпат на нозе најтешките удари на судбината и да се одолее на сите предизвици, авторот на големата химна на победата на човекот врз стравот, малодушноста и очајувањето, самиот беше поразен. Го порази алкохолот. Умре во својата 40 година. Но, […]