МУДРОСТИ – ЖЕНИ, ЖЕНИ

– Постојат два вида жени׃ расеани – ќе ги изгубат двете ракавици; сталожени – ќе изгубат само една. Бернар – Пристојна жена е онаа дама, која знае што не смее да знае, иако знае. Белмондо – На жените со бакнежите им се случува тоа што на мажите со чашите вино׃ една, па уште една – […]

МУДРОСТИ – ЖЕНСКИ КАРАКТЕР

– Некои жени се како запалена цигара; ако не ја фатиш од вистинската страна, ќе се изгориш. Тухолски – Обично се се одвива како двата женини партнери јасно да си ги поделиле своите улоги: љубовникот како потрошен материјал, а мажот како лична своина. Питигрили – Обвинување – тоа е оној систем со кој жените се […]

ДА ПОГЛЕДНЕМЕ ВО ОГЛЕДАЛОТО НА ВИСТИНАТА

Кога ќе се угасни светлоста на твојот духовен живот, темна сенка на твоите телесни желби ќе падне на твојот пат. Чувај се од таа страшна сенка: светлоста на твојот дух не може да го уништи тој мрак, се додека од твојата душа не ги истераш желбите на телото.    Браманска мудрост Секој човек може да биде […]

ЖЕНА – ВЕРНОСТ

– Убавата жена, која се омажила за грд маж, личи на свеж цвет, закачен на магарешко уво. Корејска поговорка – Жената е како страчка: и двете необично сакаат светликави предмети. Алексис Киви – Мракот и најгрдата жена ја претвора во загонетна кукла. Мирослав Крлежа – Кога станува збор за злоба, жените секогаш имаат свои непресушни […]