Прва посета на Клубот на лекувани алкохоличари

Извадок од мојата книга “Како да се победи Кралот Алкохол” Збунетост, страв, чекање… Тоа беше првата лекција што Блаже ја научи за борбата со алкохолната болест, за вистината, за својата иднина, а уште повеќе за иднината на своите најмили. Минути, часови, денови поминуваа. Правеше безброј планови. Во главата ги замислуваше сите можни варијанти, од впечатоците […]

Клуб на лекувани алкохоличари

  Во Клубот на лекувани алкохоличари ќе се чувствувате како да сте во еден рудник и… во него талкате, се симнувате најдолу, па се кaчувате нагоре! Тешките услови за живеење во него, ти нанесуваат многу болки и повреди! Така талкајќи, го додирнувате дното на дното… од вашиот внатрешен живот! Меѓутоа, еден ден наоѓате еден камен… […]

Др.ВЛАДИМИР ХУДОЛИН… КЛУБОТ НЕ Е :

Често пати забораваме дека постојат основни принципи за работа на клубовите, зацртани во литературата, во препораките на нашите конгреси, симпозиуми, месечни состаноци и.т.н. Клубот не е место за собирање на лекувани алкохоличари – апсистенти, кои самобендисано говорат за својата апстиненција, а не се присетуваат на сите оние кои што го напуштиле клубот после 2 или […]

САМОСТОЈНОСТА НА КЛУБОТ НА ЛЕКУВАНИ АЛКОХОЛИЧАРИ

Клубот на лекувани алкохоличари е мултифамилијарна заедница, која што има свој сопствен развој, трансформирајќи се низ времето со другите мултифамилијарни заедници. Клубот е автономен организам вкоренет во локалната заедница… освен грижата за растот и созревањето на своите членови, делува и е во тесна врска со локалната заедница во која е вклопен. Спрема тоа, Клубот не […]

AKTIVNOSTI VO KLUBOT

Вие, кој што сега посетувате Клуб на лекувани алкохоличари, вероватно сте разбрале дека сте влегле во големото семејство, кое сака да си го смени стилот на животот, кое сака повторно да ја најде насмевката и задоволството кај секого. За да се постигне ова постојат неколку многу едноставни работи, кои треба да се направат… работи кои […]

КЛУБ НА ЛЕКУВАНИ АЛКОХОЛИЧАРИ

Клубот на лекувани алкохоличари Ви е како да сте во еден рудник, и во него талкате, симни се најдолу, па кaчувај се нагоре. Тешките услови за живеење во него ти нанесуваат многу болки и повреди. Така талкајќи го додирнувате дното на дното од Вашиот внатрешен живот. Меѓутоа еден ден си наоѓате еден камен, камен со […]

Некој од постарите членови, цело време да се грижи за новиот апстинент, како еден вид “Ангел чувар!”

Забележувам дека од методите што се применуваат во Клубовите на лекувани алкохоличари, изостануваат препораките од најголемиот експерт по алкохологија, др.Владимир Худолин. Покрај другото, др.Худолин препорачува: на апстинентите кои започнуваат со својата апстиненција, потребно е постојано да им помага некој од постарите членови, цело време да се грижи за него, како еден вид “Ангел чувар.” За жал, голем дел од […]

Не зараснува лесно парчосаното срце!

Се враќав на работното место од разговор за подобро решение за вработување, а  мислите ми беа  топли и полни со надеж за поубава иднина на оние три малечки суштества, што при моето враќање дома ми ја греат душата со искрени прегратки,  и силна како што може да биде само љубовта на децата кон мајката. Слабото […]

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СДУ “ДР. МЕТОДИЈА НИКОЛОСКИ – МЕЦ” НА ГОДИШНОТО СОБРАНИЕ НА ЗКЛАМ

Јас, Ташко Причков, долгогодишен член и претседател на Советувалиштето на лекувани алкохоличари “Д-р Методија Николоски – Мец“, имам чест и огромно задоволство, од името на сите членови и од името на нашите ценети терапевти, да ги поздравам сите присутни на денешнава свеченост и да ви посакам понатамошна успешна работа.             Велат дека успехот не е […]

РАЗЛИЧЕН ПРИСТАП ВО ЛЕКУВАЊЕТО НА АЛКОХОЛИЗМОТ

Кој е слободен? Само мудрецот кој знае да владее со себе, кој не се плаши од сиромаштијата, оковите и смртта, кој знае да им пркоси на страстите и ги презира славата и почестите.     Хорацие Ми рекоа: “Ако најдеш заспан роб, не буди го – можеби сонува за слободата.” Јас им одговорив: “Ако најдеш заспан роб, […]