ЕДНАКВОСТ

– Создадени сме да живееме во заедница. Нашата заедница е како каменит свод, чии камења се меѓусебно поврзани, така да тој би се срушил, ако би се извлекол некој камен од него. Сенека – За доброто треба да се бориш како војник, а кој војник сам може да ја добие војната? Сартр – Соединети, дури […]

Верност

– Најубав спомен што жената ќе го зачува од љубовникот, е неверството што му го направила. Енри Бек – Мажите не се бесни затоа што дознале дека жената ги изневерува, туку затоа што тоа дотогаш не го знаеле. Жорж Куртлин – Мажите ги понижува должината на освојувањето, додека за жените значи слава. Стендал – Во […]

Нека Татковите глупости ти бидат опомена

Нема ништо победно од човекот, кој сé сака, а ништо не може. Клаудие
Врската помеѓу мажот и жената, за да биде вистински интересна, помеѓу нив треба да има уживање, спомени и желби. Шамфор
,,,,,,,

МУДРОСТИ – МАЖ, ЖЕНА, БРАК

– Мажите знаат само да мислат, а жените имаат свој начин да разберат, но не мислат. Тагоре – Кога мажот е совршен, можете да му се восхитувате, но не и да го сакате. Моро – За жените е комплимент начинот на кој ги лажеме. Мастројани – Мажот нерадо станува пријател на некоја жена, ако веќе […]

МУДРОСТИ – ЖЕНИ… МАЖИ

– Пријателството на две жени е само завера против трета. Кар – Жената што не е убава, никогаш не била млада. Свечин – Кога не би биле жените, дијамантот би бил обичен камен. В. Иго – Има жени кои погрешно го разбрале Дарвин: секој маж го прават мајмун. Дејв Ален – Мажот се жени да […]

МУДРОСТИ – ОД СЕ ПО НЕШТО ЗА ЖЕНИТЕ

– Секогаш е исто׃ прво некоја жена ја имаш во срцето, потоа во раката, па на колената и на крајот, на вратот. Буш – Жената е единствено суштество, кое умее и да плаче и да се смее, заради иста причина, а често и истовремено. Молиер – Жените можат да пружат толку пријателство, колку што ќе […]

МУДРОСТИ – ЖЕНИ, ЖЕНИ

– Постојат два вида жени׃ расеани – ќе ги изгубат двете ракавици; сталожени – ќе изгубат само една. Бернар – Пристојна жена е онаа дама, која знае што не смее да знае, иако знае. Белмондо – На жените со бакнежите им се случува тоа што на мажите со чашите вино׃ една, па уште една – […]

МУДРОСТИ – ЖЕНСКИ КАРАКТЕР

– Некои жени се како запалена цигара; ако не ја фатиш од вистинската страна, ќе се изгориш. Тухолски – Обично се се одвива како двата женини партнери јасно да си ги поделиле своите улоги: љубовникот како потрошен материјал, а мажот како лична своина. Питигрили – Обвинување – тоа е оној систем со кој жените се […]

ЖЕНА – ВЕРНОСТ

– Убавата жена, која се омажила за грд маж, личи на свеж цвет, закачен на магарешко уво. Корејска поговорка – Жената е како страчка: и двете необично сакаат светликави предмети. Алексис Киви – Мракот и најгрдата жена ја претвора во загонетна кукла. Мирослав Крлежа – Кога станува збор за злоба, жените секогаш имаат свои непресушни […]

МУДРОСТИ – ЖЕНСКИ КАРАКТЕР

– Жената може да му стане пријател на мажот по овој редослед: прво познаник, потоа љубовница, па дури тогаш пријател. Чехов – Никогаш жената не е пријател со човек, кој не е мажјак и на кој не му се восхитува, како на машки пол. Јован Дучиќ – За жената изгубената убавина, значи како за скржавиот […]