ХРАМ НА СПАСОТ

% Само во Клубот на лекувани алкохоличари и на ниту едно друго место, луѓето ме примија и прифатија таков каков што бев, што е најважно, како рамен на нив. Слични на мене се околу мене, и јас сум сличен на нив. Идентификувајќи се, дружејќи се со тие луѓе, си помагам себе си, им помагам на […]

РЕЦИДИВ 8 – СОВЕТИ ЗА БОРБА СО АЛКОХОЛНАТА БОЛЕСТ

Не мислам дека светот кога било би можел да биде совршено добар, но сигурен сум дека би можел и дека би морал да биде многу подобар.     Јозеф Чапек Оној кој мисли дека во себе може да најде сила да се откаже од целиот свет, многу се лаже; оној кој мисли дека светот не може без […]

РЕЦИДИВ 7 – УЛОГАТА НА СЕМЕЈСТВОТО

Неколку добри луѓе секогаш прават топол дом – и без печка, кров и прозори.          Готфрид Колер Оној кој е неспособен да живее во друштво или на кој тоа не му е потребно, затоа што сам себе си е доволен, не е дел од заедницата и самиот е или дива ѕверка или Божество.  Арисотел Потоа зеде […]

РЕЦИДИВ 6 – ВО КЛУБОТ НА ЛЕКУВАНИ АЛКОХОЛИЧАРИ Е СПАСОТ

О, човечки роде! Зошто толку ја избегнуваш вистината и зошто секогаш сакаш да се лажеш самиот себе или дозволуваш да бидеш излажан.     Секени Нема поголема радост, од кога на луѓето им се простува злото и на злото им се враќа со добро. И, нема поголема од таа радост за оној, кој тоа го прави.     Толстој Има […]

РЕЦИДИВ 5 – СИЛАТА НА ЃАВОЛОТ

Кога грешниците ќе ја признаат својата грешка, не очекуваат казна, туку опростување.     Мом Сомерсет Гревот во твојата душа во почетокот е туѓинац, потоа гостин, а кога ќе се навикнеш на него, станува домаќин.     Толстој Секој може да погреши, но паметниот ја поправа својата грешка, додека будалиот упорно држи до неа.     Цицерон Направи кратка пауза за […]

РЕЦИДИВ 4 – ВРАЌАЊЕ

Да ги увериме паметните луѓе дека сме нешто што вистински не сме – тоа често е потешко отколку да станеме тоа, за што би сакале да не сметаат.     Георг Лихтенберг Научникот привлекува со знаење, богатиот со богатството, убавецот со убавината, способниот со својата способност. Секој од нив привлекува одреден број лица. Единствено љубовта, без исклучок ги привлекува […]

РЕЦИДИВ 3 – КУЛА ОД КАРТИ

Некои луѓе затоа што немаат сопствена, знаат да ја ценат туѓата памет, често постапуваат попаметно од паметните кои тоа не го знаат.     Василиј Кључевски Луѓето мислат дека самооткажувањето ја одзема слободата. Тие не знаат дека единствено самооткажувањето дава вистинска слобода, бидејќи не ослободува нас самите, од ропството на нашата расипаност. Нашите страсти се наши најлоши тирани, […]

РЕЦИДИВ 2 – СООЧУВАЊЕ

Секој човек има некоја тајна за која никогаш во животот не зборувал. Одамна поминати работи, срамота, авантури, бол во срцето или рана во душата. Би била интересна лекција кога би, макар во смртниот час, некој искрено да ги раскаже тајните што за животот ги премолчил.     Џула Креди Бев изненаден од тоа што го слушнав. Знаев […]

РЕЦИДИВ 1 – УЛОГАТА НА ПАТРОНАЖАТА

Можете лесно да убедите човек кој не знае; можете уште полесно да убедите паметен човек. Но, оној кој малку знае, а мисли дека е совршен, ни Господ Бог не може да го убеди.     Латинска поговорка Премногу сум свесен за недостатоците на врстата на која и припаѓам да би се лутел на кој било најзин член. […]