ИНВАЛИДИ… БЕЗ ИНВАЛИДИТЕТ!

– Син на татко… што да ти купам за доручек: бурек, киснато, лиснато… — Ма остави ме на мир, гледаш дека спијам – се дере синот и се завртува на другата страна. – Ти го оставив ручекот на масата… јади побрзо да не се излади – го бакнува мајката замижаното синче и заминува на работа! […]

ЖИВОТ СО ТАТКО АЛКОХОЛИЧАР

ЖИВОТ СО ТАТКО АЛКОХОЛИЧАР Беше тоа една вечер, кога го чекавме да си дојде. Веќе беше поминало 22часот и, иако знаевме дека повторно ќе си дојде пијан, сепак го чекавме да си дојде… за заедно да вечераме. Но, тој не дојде. Јадевме колку што јадевме и легнав на креветот. Никој ништо не зборуваше, во малата […]

СЕЌАВАЊАТА НА ЕДНО ДЕТЕНЦЕ ЗА ЖИВОТОТ СО ТАТКО АЛКОХОЛИЧАР

СЕЌАВАЊАТА НА ЕДНО ДЕТЕНЦЕ ЗА ЖИВОТОТ СО ТАТКО АЛКОХОЛИЧАР Беше тоа еден ладен зимски ден. По два месеца престој во болница докторите констатираа дека моето здравје е подобрено до таа мера за да си одам дома. Дојде мајка ми да ме земе и тргнавме кон дома. Не ја прашав за татко ми затоа што знаев […]

“Мојот татко алкохоличар”

Ова да ти биде последен пат што крена рака на мајка ми! – викаше Дарко и гласно плачеше. Ајде кога си толку силен маж, стани и удри ме мене. Немам намера да се бранам. Долго време молчам и се однесувам како ништо да не гледам, со надеж дека ќе се освестиш. Но, гледам дека на […]

ЗАВИСНОСТА ОД АЛКОХОЛОТ Е СЕМЕЕН ПРОБЛЕМ

Ставовите кон пиењето алкохолни пијалаци се формираат уште во детството и раната младост и тоа по образецот на надворешен модел на блиските по идентитет. Грубо и поедноставено, ама сепак, темелно точно кажано. Луѓето во проблеми предизвикани од пиењео раѓаат луѓе со проблеми од пиењето алкохол, а закрепнатите и луѓето што пијат умерено и нередовно, раѓаат […]

НИКАКО НЕ МОЖЕМЕ ДА БИДЕМЕ ДОБРИ РОДНИНИ И ПРИЈАТЕЛИ, АКО НА ЛУЃЕТО ОКОЛУ НАС НЕ ИМ ПОМОГНЕМЕ ПОЛЕСНО ДА ИЗЛЕЗАТ ОД АЛКОХОЛНИОТ ПЕКОЛ

Драг пријателе,           Го напишав овој текст за да го изнесам тоа што сакам да ти го кажам, бидејќи помеѓу нас, заради твоето однесување, се подигна бариера, ѕид низ кој не можеме нормално да комуницираме. И, затоа што тој ѕид постои, ние стануваме се подалечни и тешко можеме да се разбереме еден со друг. За да […]

НАЈГОЛЕМОТО ЗНАЕЊЕ ЗА ЖИВОТОТ, НЕ СЕ УЧИ ВО НИТУ ЕДНА ШКОЛА

Најголемото зло од алкохолот е што од луѓето ги откинува најдобрите мисли и чувства, најглавниот и најпотребниот цвет на разумот. Затоа секојдневно наидуваме на луѓе, кои можат да работат, да бидат успешни во својата професија, но не можат да го сфатат најважното: вистинската смисла на животот и дури се цврсто убедени дека тоа воопшто не […]

ПОТРЕБНО Е ГОЛЕМО ТРПЕНИЕ ПРИ РЕШАВАЊЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ

Лесно е да се поднесат несреќите, ако човекот е наоружан со трпение      Публиј Сир За постигнување на вистински успех во борбата со алкохолот и алкохолната болест, сите ние треба да имаме големо трпение, бидејќи често се случува, заради нашата нетрпеливост нештата да ги измениме веднаш во наша полза, резултатите да изостанат или да не го […]

ХУМАНОСТА НА ДЕЛО

Кога ќе видам човек што греши, си велам себе си дека и сам сум грешел; кога ќе видам страст во некого, си велам себе си дека и јас таков некогаш сум бил. И, на тој начин чувствувам сродност со секого на овој свет и чувствувам дека не можам да бидам среќен, ако не е среќен […]

САМОЗАЛАЖУВАЊЕ

Има моменти кога е дозволено да се премолчи вистината, но неа никогаш не треба да ја замениме со лага.     Св. Августин Кога донесов цврста одлука да истраам во борбата со алкохолното зло, веќе ми беше многу лесно да го најдам одговорот на прашањето: како треба да постапувам во иднина? Сфатив дека никогаш повеќе не смеам […]